Terugblik op de BMM Voorjaarsbijeenkomst

27/05/2015

De voorjaarvergadering op 26 maart was volledig gewijd aan het modellenrecht onder de titel ‘Modellenrecht in perspectief’


 

 

Na het succes van de lustrumbijeenkomst van het BMM (40 jaar jong) in Den Bosch, Nederland in het najaar van 2014 - met een recordopkomst van 270 deelnemers - wachtte de programmacommissie de moeilijke taak om dit succes te bestendigen.  Ditmaal in zaal Horta, in hartje Antwerpen. Met 192 deelnemers werd ook deze voorjaarsvergadering van 26 maart 2015 meer dan goed bezocht.

 

De voorjaarvergadering was volledig gewijd aan het modellenrecht onder de titel ‘Modellenrecht in perspectief’. Zodoende werd opnieuw recht gedaan aan één van de M’s uit de naam van onze vereniging. 

 

De vergadering werd op gang getrokken door dagvoorzitter Ludovic De Gryse, ere advocaat bij het Hof van Cassatie, die als eerste spreker prof. Hendrik Vanhees mocht aankondigen. Deze heeft de recente rechtspraak inzake de toepassing van het Benelux- en Gemeenschapsmodellenrecht op een heldere wijze uiteengezet.

 

Daarna heeft een vertegenwoordiger van het BBIE een overzicht gegeven over het eveneens 40 jaar jonge Benelux modellenrecht en enkele toekomstperspectieven voor dit recht geschetst.

 

Na de koffiepauze was het de beurt aan een Franstalige spreker. Mr. Fernand De Visscher zette de voor- en de nadelen van modellenrecht versus het auteursrecht uiteen. Een steeds terugkerende afweging die in de praktijk moet worden gemaakt.

 

Tijdens de voorjaarsvergadering vindt ook telkens de algemene ledenvergadering plaats, met als belangrijkste punt de wissel van de wacht. Michiel Haegens volgt Thera Adam-Van Straten op als voorzitter van de BMM.

 

Na de walking lunch stond als eerste spreker Marlou van de Braak geprogrammeerd, doch deze moest afmelden wegens ziekte. Te elfder ure heeft Mr. Tanguy De Haan haar lezing over vormmerken en hoe die zich verhouden tot modellen overgenomen.

 

De uiteenzetting van merkengemachtigde Ellen Gevers ging dan weer over ‘OHIM’s  Convergentiepriogramma 4 en de bescherming van logo’s als model.

 

Tot slot was er de lezing van mevrouw Birte Vanrobaeys, werkzaam bij Philips, met als onderwerp ‘Modellenbescherming bekeken door de bril van een multinational’ die ons een inkijk gaf in de moeilijkheden en risico’s in de internationale bescherming van (vooral) consumentenproducten zoals scheerapparaten en koffieapparaten.

 

De vergadering werd afgesloten met een mooie receptie.

 

De BMM najaarsvergadering zal plaatsvinden in Amsterdam op 12 en 13 november 2015. Save the date!


« Terug naar het overzicht
Tweet ophalen ...
Tweet ophalen ...
Tweet ophalen ...
twitter linkedin